Hoe kom jij straks uit de startblokken?

Wat kun je al doen voordat je afstudeert? Hoe bestorm je het beste de arbeidsmarkt wanneer je je diploma uitgereikt krijgt? Nou in ieder geval door deze website door te nemen want er is nog genoeg te weten en met meer kennis en hulp heb je altijd een streepje vóór!

De huidige arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt voor de fysiotherapeut kent een golvend verloop. Perioden met een overschot aan fysiotherapeuten (en weinig vacatures) wisselen elkaar af met periodes waarin we veel vacatures zien en weinig werkzoekende fysiotherapeuten. Men spreekt van een vacaturemarkt enerzijds en een kandidatenmarkt anderzijds.
Momenteel zijn er heel erg veel openstaande vacatures, deze staan doorgaans ook lang open want ze zijn lastig in te vullen. Vacatures voor verbijzonderde fysiotherapeuten zijn zeer lastig in te vullen. We bevinden ons dus momenteel in een kandidatenmarkt. Dat is fijn voor de werkzoekende fysiotherapeut die een ruime keuze heeft maar wel lastig voor werkgevers die naar nieuwe collega’s op zoek zijn.

Waarom komen we fysiotherapeuten te kort?

Waarschijnlijk komt dit door een relatief hoge uitstroom van fysiotherapeuten. De meeste hogescholen hebben geen numerus fixus meer waardoor er meer fysiotherapeuten dan eerder de arbeidsmarkt instromen. Maar we zagen de laatste jaren veel jonge fysiotherapeuten overstappen naar een ander vak (ook daar zijn genoeg vacatures en mogelijkheden) en daarbij zien we ook veel fysiotherapeuten op leeftijd eerder stoppen met werken. In een onderzoek wat we eerder hielden, bleek dat een relatief hoog percentage fysiotherapeuten verwacht om niet hun hele carrière als fysiotherapeut te blijven werken.

We verwachten dat de tekorten nog wel even aan zullen houden

Hoewel de zorgverzekeraars het met de kwaliteitseisen is gelukt om het aantal behandelingen per indicatie drastisch naar beneden hebben weten te krijgen, neemt het aantal patiënten juist toe. Dit komt door de huidige vergrijzing.
De gemiddelde patiënt wordt steeds ouder en wil daarbij ook langer actief blijven. De gedaalde behandelfrequentie wordt goedgemaakt door een toename van patiënten. De verwachting is dan ook dat de rol van de fysiotherapeut ook zal toenemen.

Handig om te weten als je gaat solliciteren toch?

Je hoeft dus niet het eerste de beste aanbod aan te nemen want er is vaak genoeg werk te vinden. En omdat er waarschijnlijk minder concurrerende collega’s op een vacature solliciteren, geeft het je meer zelfvertrouwen om over je arbeidsvoorwaarden en salaris te onderhandelen.
Het helpt ook wanneer je je carrière start met waarnemen. Je kunt vrij gemakkelijk werkervaring opdoen in verschillende bedrijven of instellingen waardoor je sneller groeit en steviger in je schoenen komt te staan. (meer hierover onder het kopje over waarnemingen)
Dat horen we overigens regelmatig van collega’s die in het buitenland zijn gaan werken; ze ervaren vaak een stormachtige groei van persoonlijke kwaliteiten en inzicht. Een van de voordelen natuurlijk wanneer je uit je comfortzone stapt.

Snuffel eens op FysioVacature

Natuurlijk wil je weten wat er allemaal beschikbaar is op de arbeidsmarkt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld op een vacaturesite zoals FysioVacature rondsnuffelen. Daar krijg je namelijk al snel een goed idee welke vacatures er in jouw regio te vinden zijn, bijvoorbeeld via een handige landkaart. Je kunt er ook teruglezen wat werkgevers je allemaal kunnen bieden wanneer je door de vacatures swipet.

Tip: Schrijf je als kandidaat in op FysioVacature.

Zit je in je het laatste jaar van je opleiding, dan kun je je al als student inschrijven op FysioVacature. Zet dan ook alvast de vacaturemelder aan zodat je automatisch op de hoogte wordt gehouden van het actuele vacatureaanbod.
Ben je bijna klaar met je opleiding, dan kun je alvast je cv en een leuke profielfoto uploaden. Wanneer je profiel dan op actief hebt staan, zul je merken dat werkgevers al bij jou komen solliciteren!

Heb je een achtergrond in de sport?

Misschien duurt het nog wel even voordat je je diploma hebt en kunt starten als fysiotherapeut. Als je een achtergrond hebt dan zou je alvast een kijkje kunnen nemen op Sportberoep.nl Daar kun je vast wel mogelijkheden vinden wanneer je bijvoorbeeld beweegagoog bent of fitnessinstructeur omdat je CIOS of Sport en Bewegen hebt afgerond. Sportberoep is een zusje van FysioVacature en als je daar een login hebt, kun je die op beide vacaturesites gebruiken.

Ga alvast het gesprek aan met een recruiter

Wanneer je in de afrondende fase van je opleiding fysiotherapie zit, kun je al een gesprek plannen met een recruiter. Deze kan je prima al de weg wijzen naar de leukste opdrachten als jij daar klaar voor bent. Met jouw cv en na een intakegesprek gaat een recruiter met jouw wensenlijst en capaciteiten op zoek naar de leukste banen. Grote kans dat ze die voor jou al gevonden hebben!

Tip: Ga in gesprek met een recruiter van FYGO. Daar werken namelijke professionele recruiters met een HR-achtergrond die dagelijks aan de slag zijn met de leukste tijdelijke en vaste banen waar jij je agenda mee kunt vullen. Het werkaanbod is vrij divers bij grotere organisaties of instellingen en kleinere praktijken. Wil je graag een goed salaris of boost je graag je carrière met een traineeship, dan weten ze de weg. En wil je graag eerst buitenlandervaring opdoen, ook dan kunnen ze je jouw gids worden.

Start met waarnemingen

Tijdens de opleiding heb je waarschijnlijk al een indruk gekregen over het soort werk wat je het leukste vindt. Voelde je je helemaal als een vis in het water tijdens je stage in een verpleeghuis/ziekenhuis of was je in je element in een particuliere praktijk? Vind je het leuk om met ouderen te werken of vind je het interessanter om met kinderen aan de slag te gaan? Het kan natuurlijk ook zijn dat je het nog helemaal niet weet en dat je in je stage nog niet alle facetten van het werk als fysiotherapeut hebt mogen uitproberen.

In dat geval zou je je carrière kunnen starten met verschillende waarnemingen. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Je bouwt direct een netwerk op bij verschillende werkgevers in de regio.
  • Je leert snel door in verschillende “keukens” te kunnen kijken, want niet overal wordt op dezelfde manier fysiotherapie bedreven.
  • Je komt in aanraking met verschillende softwaresystemen, patiënten doelgroepen, collega’s en discilplines.
  • Je zult er ook achter komen dat er soms grote verschillen zijn tussen de verschillende werkgevers en het salaris wat ze bieden.

Boek je opdrachten al vóór je diplomering

Ga je als waarnemer aan de slag, dan zul je je eigen agenda goed moeten kunnen plannen. Start daarom al voordat je je diploma en BIG-registratie hebt met het aangaan van waarneem-opdrachten. Communiceer goed met de verschillende opdrachtgevers zodat de opdrachten elkaar goed opvolgen en dat je soms meerdere waarnemingen tegelijkertijd kunt werken om je week en weken te kunnen vullen.

Natuurlijk kun je na je diplomering eerst op vakantie gaan, maar dan is het drukke waarneming-seizoen wellicht voorbij wanneer jij terugkomt van je vakantie of is alles al ingevuld.

Studiefinanciering

Krijg je studiefinanciering van DUO, bijvoorbeeld in de vorm van een studentenreisproduct of een lening? Dan moet je die zelf stopzetten wanneer je klaar bent met studeren. De hogeschool geeft dit niet door aan DUO, dus hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Als je binnen 10 jaar afstudeert, wordt het studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs omgezet in een gift. Dit gebeurt in de maand januari na het behalen van je diploma.

Zet je studiefinanciering uiterlijk stop op de 1e dag van de maand waarin je geen studiefinanciering meer wilt of mag ontvangen. Na de 1e dag van de maand kun je alleen nog per de volgende maand stopzetten.