Het salaris, arbeidsvormen en cao van de startende fysiotherapeut

Welk salaris kun je als startende fysiotherapeut verwachten? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven als je in een eerstelijnspraktijk gaat werken. Er is namelijk (nog) geen cao voor de eerstelijns fysiotherapeut, dus er zijn nog geen bindende afspraken gemaakt. Hieronder geven we je echter toch wel wat salaris indicaties. En wil je weten welke cao’s er gelden voor de intramurale zorg, klik dan hier.

De werkgeversvereniging (FWG) en de werknemersvereniging (Fysiovakbond-FDV) zijn momenteel wel met elkaar in gesprek om een bindende Cao  Eerstelijn Fysiotherapie af te kunnen spreken.

Er is al een concept-versie. Deze kun je (sinds 31 jan 2023) teruglezen via deze link.

Wat is het salaris van een (startende) fysiotherapeut?

Zonder cao zul je zelf moeten onderhandelen over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dan is het natuurlijk handig om te weten wat een gangbaar salaris is voor de eerstelijns-fysiotherapeut.

Hieronder geven we je een salarisindicatie

Hieronder plaatsen we het bruto maandsalaris 1,5 jaar na het afstuderen geënquêteerd.

En hieronder plaatsen we het bruto uurloon 1,5 jaar na het afstuderen geënquêteerd.


Arbeidsvormen in een eerstelijnspraktijk

Ga je in aan de slag in een eerstelijnspraktijk voor de fysiotherapie, dan kan dat op verschillende manieren.

  1. in loondienst met een vast salaris
  2. in loondienst met een variabel salaris
  3. via een uitzendcontract
  4. of als ZZP-fysiotherapeut

Loondienst met een vast (garantie) salaris

Je treedt direct in dienst van de praktijk met een arbeidscontract. In dit contract staan onder andere afspraken over je salaris, vakantie- en vrije dagen. Ook worden eventuele secundaire voorwaarden afgesproken. Denk hierbij aan een (gedeeltelijke) vergoeding voor je pensioen, lidmaatschap(pen) van (beroeps)verenigingen en opleidingen en cursussen.

Loondienst met een variabel salaris

Dit is vergelijkbaar met het bovenstaande, echter varieert je salaris met de omzet die je voor de praktijk maakt. Werknemers vinden dit vaak prettig omdat ze “loon naar werken” krijgen wanneer ze meer omzet voor de praktijk maken én vaak meer salaris verdienen. Het voordeel voor de praktijkeigenaar is dat dit de werknemer stimuleert om meer omzet te maken en dat wanneer het rustiger is in de praktijk en er minder omzet gemaakt kan worden, de lasten voor de praktijk ook automatisch dalen. Want minder gegenereerde omzet geeft ook minder salariskosten.

Er bestaat ook nog een hybride vorm waarbij een werknemer zowel een vast (garantie) salaris heeft, bijvoorbeeld 20 uur per week en boven deze 20 uur een variabel salaris.

Aan de slag via een uitzendbureau

Ga je aan de slag als uitzendkracht, dan treed je in dienst bij een uitzendbureau. Een recruiter van het uitzendbureau regelt dan een of meerdere waarnemingen voor je waar jij aan de slag gaat. Een uitzendbureau heeft vaak uiteenlopende waarnemingen zodat je eenvoudig ervaring op kunt doen op verschillende werkplekken zodat jij kunt uittesten wat je leuk vindt. Vind je het lastig om te solliciteren, dan kan je recruiter je helpen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van je cv en het geven van sollicitatietips.

Via een uitzendbureau krijg je dus hulp bij het vinden van de leukste opdrachten en je kunt flexibel aan de slag zonder direct ondernemer te worden. FYGO is een gespecialiseerd uitzendbureau voor de fysiotherapeut. Je kunt je er vrijblijvend inschrijven voor zowel vaste als tijdelijke banen.

ZZP-fysiotherapeut

Als “zelfstandige” fysiotherapeut ben je niet direct in dienst van de praktijk waar je werkzaam bent. Je wordt dan namelijk ingehuurd als zelfstandige, als bedrijf dus en je stuurt een factuur voor het werk wat je verricht (meestal een percentage van de omzet). Je ontvangt dus geen loon en je zult een aantal zaken zelf moeten regelen. Denk hierbij aan een inschrijving in het handelsregister en andere registers, de afdracht van loonbelasting en verzekeringen.
Bij de start van je opdracht voor een praktijk, spreek je het tarief af wat je gaat declareren (samen met een modelovereenkomst). Meestal is dat een percentage (65-80%) van de omzet die je maakt. Denk daarbij dat dit niet direct je salaris is, want hier gaan immers al je kosten en belastingen nog vanaf!

ZZP staat natuurlijk voor Zelfstandige Zonder Personeel maar soms worden ze ook wel Zelfstandige Zonder Praktijk genoemd. Je bent eigen baas en dus flexibel maar bij een eigen bedrijf krijg je ook extra verantwoordelijkheden. Als ZZP-fysiotherapeut kun je ook bij FYGO terecht.

Je eigen praktijk starten of overnemen

De volgende stap nog nog meer zelfstandigheid maar dus ook meer verantwoordelijkheid is het starten van je eigen praktijk. Hierbij kun je natuurlijk ook denken aan het overnemen van een bestaande praktijk of aandeel van een praktijk. Wil je hier meer over lezen, lees dan verder op “Je eigen praktijk starten of overnemen“.

Aan de slag in de tweede lijn (intramuraal)

De Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ) is er voor alle werknemers die intramuraal werkzaam zijn (inclusief gezondheidscentra). Waar de beroepsvereniging (KNGF) hun leden vakinhoudelijk ondersteunen, zorgt FBZ voor de randvoorwaarden. Een op de vijf fysiotherapeuten in Nederland werkt in loondienst in een intramurale setting zoals verpleeg-, verzorgings- of ziekenhuis.

In de volgende sectoren is er wel een cao

  • Cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) – link –
  • Cao Ziekenhuizen, voor werknemers in dienst zijn bij een algemeen of perifeer ziekenhuis – link –
  • Cao UMC, werknemers in dienst van een universitair medisch centrum – link –
  • Cao gezondheidscentra, InEen heeft deze cao echter opgezegd per 1 maart 2019 – link –
  • Cao Gehandicaptenzorg, voor werknemers die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorgsector – link –

Salaris volgens de cao intramuraal

Ga je als fysiotherapeut in een instelling aan de slag dan wordt je op basis van de afspraken van het gelden cao ingedeeld in een bepaalde salarisschaal.

Cao sectorUMCGGZZiekenhuizenGehandicaptenzorgVVTGezondheidscentra
Salarisschaalschaal 9fwg 55fwg 55fwg 55fwg 55schaal 9
Uitgaande van ... urige werkweek363636363638
Min. bruto maandsalaris3.0502.5532.7982.7662.5332.656
Max. bruto maandsalaris4.2004.1314.1114.0824.0213.792
Bruto vakantietoeslag
percentage van bruto jaarsalaris
8%8%8%8%8%8%
Bruto eindejaarsuitkering
percentage van bruto jaarsalaris
8,3%8,33%8,338,33%8,33%6%
Salaris per:1-1 20181-6 20191-4 20191-4 20191-7 20191-1 2018
Laatste aanpassing op 4 mei 2021

 

Bron: FBZ