Registers voor de fysiotherapeut

Voordat je als fysiotherapeut aan de slag kunt, zul je je eerst moeten registeren in verschillende registers. Sommige registers zijn wettelijk verplicht, andere zijn niet persé noodzakelijk. We onderscheiden in ieder geval de volgende registers:

BIG-register

Het BIG-register is een taak die voortkomt uit de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het BIG-register wordt uitgevoerd door het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van de fysiotherapeut en andere zorgverleners. Er staan in totaal meer dan 350.000 zorgverleners geregistreerd, waaronder ruim 36.500 fysiotherapeuten, in het BIG-register.

AGB-Register

Ga je aan het werk in de zorg? Dan heb je een AGB-registratie nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Bij elke registratie hoort een eigen unieke AGB-code. In alle administratieve processen binnen het zorgveld wordt deze AGB-code gebruikt als identificerende sleutel.

Handelsregister KvK

Start je je eigen onderneming als fysiotherapeut? Open je je eigen praktijk, neem je er eentje over of ga je als ZZP’er aan de slag? Dan zul je je ook in het handelsregister moeten inschrijven.

Landelijk Register Zorgaanbieders

In het kader van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) dien je je, als ZZP-er of praktijkstarter aan de slag gaat, in te schrijven in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa).

Kwaliteitsregisters

Momenteel kun je je als fysiotherapeut in twee verschillende kwaliteitsregisters inschrijven. Het KRF NL (voorheen CKR) van het KNGF of het Keurmerk Fysiotherapie, welke ook nog een praktijkregister in beheer heeft.