Aan de slag als fysiotherapeut? Dit regel je voor je pensioen!

Ga je straks in loondienst werken of begin je als zzp’er? Ga je aan de slag als eerstelijns fysiotherapeut of ga je werken in een ziekenhuis? Allemaal keuzes die je gaat maken als pas afgestudeerd fysiotherapeut.

Verschillende pensioenfondsen voor de fysiotherapeut

Goed om te weten dat er verschillende pensioenfondsen bestaan voor de fysiotherapeut. Afhankelijk van de cao bouw je pensioen op bij het PFZW of het ABP, dit is afhankelijk van de cao en je werkgever zal je aanmelden bij het juiste pensioenfonds.

Werkzaam als fysiotherapeut in de eerstelijn? Meld je zelf aan bij SPF!

Ga je aan de slag in de vrije praktijk, dan bouw je verplicht een basispensioen op bij SPF! Dat doe je samen met alle eerstelijns fysiotherapeuten en dat levert voordelen op! Zo spreiden ze kosten en risico’s én kunnen ze samen een grotere pot geld beleggen.

Bij SPF bouw je een ouderdomspensioen op wat elk jaar met 2% verhoogd wordt, dat is je loon voor later. Maar mocht je overlijden, dan is het fijn te weten dat je partner en/of kinderen straks verzorgd achterblijven. Je pensioenregeling bij SPF heeft namelijk ook een partnerpensioen en wezenpensioen.

Binnen een maand nadat je start als fysiotherapeut moet je jezelf online aanmelden bij SPF. Ook wanneer je tijdelijk werk hebt of gaat waarnemen. Vergeet dan ook niet om lid te worden van DPF, de deelnemersvereniging. Als lid van DPF kun je op belangrijke moment meebeslissen over de pensioenregeling. Ben je als beginnende fysiotherapeut eenmaal aangemeld bij SPF, dan begin je gelijk met het opbouwen van pensioen.

Maak ook de keuze of je extra pensioen wil opbouwen, als aanvulling voor je pensioen. Je kunt kiezen uit 11%, 22% of 33%. Bedenk zelf wat je straks denkt nodig te hebben. Ook over extra ingelegd pensioen krijg je namelijk elk jaar de 2% verhoging! En heb je al een knoop doorgehakt of je je wilt verzekeren voor premiedoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid? Dit kun je binnen 3 maanden na je aanmelding nog  doorgeven.

Alle informatie die relevant is voor startende fysiotherapeuten en het pensioen bij SPF staat op: https://www.fysiopensioen.nl/student
Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met op met SPF!

Bekijk het webinar “Afgestudeerd, en dan?”

Speciaal voor starters maakte SPF een webinar, deze is hieronder ook terug te kijken.