Fysiovakbond-FDV zet zich in voor goede arbeidsvoorwaarden voor fysiotherapeuten

Tijdens je opleiding denk je meestal nog niet aan je salaris of je arbeidsvoorwaarden. Pas als je gaat starten als fysiotherapeut, komen vragen als: ‘wat ga ik verdienen?’ en ‘welke arbeidsvoorwaarden zijn normaal?’ Fysiovakbond-FDV werkt momenteel aan een cao voor fysiotherapeuten in de eerste lijn.

Wat doet Fysiovakbond FDV?

Voorop staat het afspreken van goede en eenduidige arbeidsvoorwaarden voor fysiotherapeuten in de eerste lijn. Dit willen we bereiken via een nieuwe Cao Eerste Lijn Fysiotherapie. Als werknemer is het lastig om uit te vogelen wat je rechten precies zijn. Wij willen daarbij helpen door voor iedereen heldere afspraken te maken.
Ook vinden we het belangrijk dat jij goed en veilig je werk kan doen. Op onze website beantwoorden we bijvoorbeeld arbeidsgerelateerde vragen van werknemers over corona. Maar je vindt er ook FAQ’s over de nieuwe cao en ander relevant arbeidsrecht.

Waarom is het nu niet goed geregeld?

Het is nu voor jou als startende fysiotherapeut ontzettend onoverzichtelijk om te zien wat je precies gaat verdienen. Salaris is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, maar zeker niet de enige. Zaken als pensioen, vakantie, scholing en loondoorbetaling bij ziekte zijn namelijk niet bij elke werkgever goed geregeld. En hoewel er wel wettelijke regels zijn, ben je daar als fysiotherapeut lang niet altijd van op de hoogte. Met duidelijke afspraken in een cao weet jij en je werkgever wat je precies kunt verwachten. Wil je meer weten? Lees dan onze uitgebreide toelichting.

Waarom nu pas een Cao Eerste Lijn Fysiotherapie?

De werkgeversvereniging heeft pas sinds kort voldoende leden om serieus over een cao te kunnen praten. De nieuwe cao moet namelijk wel door werkgevers worden toegepast en nageleefd. Anders spreken we een cao af waar maar een kleine groep fysiotherapeuten onder valt. Omdat de laatste cao uit 2003 komt, zijn we nu met behulp van adviseurs bezig om een nieuwe cao te maken die past in deze tijd.

Ons belangrijkste doel: een normatieve cao die recht doet aan ons vak

Onze drive is te zorgen dat er een cao komt met arbeidsvoorwaarden die vergelijkbaar zijn met fysiotherapeuten in de tweede lijn die bijvoorbeeld onder de Cao Ziekenhuizen of Cao VVT vallen. Want net als iedere andere fysio ervaren we dat een professionele cao voor onze beroepsgroep heel hard nodig is. Zodat jij als fysio beschikt over de randvoorwaarden die je nodig hebt om goed te kunnen zorgen voor je patiënten. En waarmee elke fysio in de eerste lijn kan rekenen op dezelfde professionele arbeidsvoorwaarden, met ruimte om in het voordeel van de werknemer aanvullende afspraken te maken.

Blijf up-to-date van het laatste cao-nieuws

Als de cao er eenmaal is, willen wij ervoor zorgen dat die op termijn van toepassing worden op alle fysio’s. We kunnen ons voorstellen dat je inhoudelijk op de hoogte wil blijven. Ook als je niet via het lidmaatschap bij KNGF bij ons bent aangesloten kan je op de hoogte blijven door je eenvoudig aan te melden voor onze maandelijkse nieuwsbrief. We zijn blij met ieders betrokkenheid en stellen het op prijs als je collega’s hierop attendeert. Een cao is namelijk belangrijk voor ons allemaal.

Voor meer informatie kijk je op www.fysiovakbond.nl.