Een goed cv maken, hoe doe je dat nou eigenlijk?

Een curriculum vitae is een samenvatting van je professionele loopbaan. Deze bestaat enkel uit feiten. Aan de hand hiervan kan een werkgever of recruiter snel een eenvoudig bekijken of jouw ervaring en persoonlijkheid bij de praktijk en het team aansluit. Een recruiter ontvangt vaak honderden sollicitaties en dus cv’s per maand, waardoor er vaak niet zoveel is om alle cv’s rustig te bekijken. En een praktijkmanager of eigenaar is vaak niet gewend om cv’s te lezen. Daarom is het belangrijk dat jouw cv krachtig en overzichtelijk is en tegelijk iets vertelt over jouw als persoon. Hieronder geven we je enkele handige tips die we van een recruiter van FYGO hebben gekregen.

Oh en wist je trouwens dat cv met kleine letters en zonder puntjes moet worden geschreven? (en dus niet als CV, C.V. of c.v)

6 tips om een duidelijk en krachtig cv te maken

Een werkgever of recruiter zal niet veel tijd aan iedere cv besteden en zal dus snel alle belangrijke informatie moeten kunnen lezen. Het is daarom belangrijk je cv zo goed mogelijk vorm te geven. We geven je een aantal tips om je daarbij te helpen.

1. Houd het duidelijk en overzichtelijk

Maak gebruik van herkenbare tussenkopjes, zoals je opgedane ervaring, je opleidingen en cursussen en andere competenties. Daarnaast is het belangrijk om de functietitels dikgedrukt te maken.

2. Maak je cv opvallend, maar houd het zakelijk

Door een mooie lay-out te gebruiken, springt jouw cv tussen de rest uit. Maar blijf wel zakelijk, een opgeruimd cv is beter te lezen dan een cv met veel “creatieve elementen”.

3. Houd het kort

Maak je cv niet langer dan 1 tot 2 pagina’s, tenzij je erg veel werkadressen hebt gehad en cursussen hebt gedaan. En laat de meest relevante ervaring en cursussen naar voren komen. Bijvoorbeeld je verbijzonderingen en de werkadressen waar je de meeste ervaring hebt opgedaan. De stages van 15 jaar geleden zijn dan niet meer zo relevant. Ben je een startende fysiotherapeut, houd het dan bij 1 pagina.

4. Zet de belangrijkste informatie op de eerste pagina

Zet je werkervaring in a-chronologische volgorde; je meest recente werkadres bovenaan en zo werk je omlaag. Gebruik niet teveel ruimte voor je personalia, zodat je meer plek hebt voor belangrijkere informatie.

5. Plaats geen privacygevoelige informatie in je cv

Plaats niet al je personalia in je cv. Je telefoonnummer en e-mailadres zijn genoeg voor de contactgegevens. Gegevens zoals je precieze adres, je BSN-nummer, paspoortnummer en dergelijke, zijn niet nodig op je cv. Denk er wel om dat je het nummer van je BIG-registratie vermeldt, dit is immers wettelijk verplicht want je toekomstige werkgever moet kunnen checken of je de beschermde titel “fysiotherapeut” wel mag voeren.

6. Beschrijf jezelf met een korte profielschets

Op de eerste kun je een omschrijving van je interesses en sterke kanten geven. Ben je een fysiotherapeut die graag 1-op-1 met een patiënt aan de slag gaat in een behandelkamer of motiveer je het liefste groepen in de oefenruimte? Ben je naast je werk actief in een netwerk, sportvereniging of wat anders wat op je werk kan aansluiten? Vermeld dat dan ook hier, eventueel samen met wat jouw persoonlijke visie is op het vak. Zorg wel dat dit aansluit de vacatures waar je op wilt reageren en gebruik je eigen bewoording.

Je profiel en cv uploaden bij FysioVacature.nl

Wil je graag je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Maak dan een gratis profiel aan op FysioVacature. Samen met je cv ben je dan zichtbaar voor werkgevers die een vacature op het platform hebben geplaatst maar niet voor zoekmachine’s (je profiel is namelijk niet openbaar). Je zult snel merken dat werkgevers bij jou komen solliciteren! Stel ook de vacaturemelder in zodat je automatisch de voor jou relevante vacatures gemaild krijgt en dus geen kansen meer hoeft te missen. En wil je graag online solliciteren? Dan kun je je curriculum vitae eenvoudig via de site meesturen als je via het platform solliciteert. Nog geen profiel op FysioVacature? Meld je dan meteen aan als werkzoekende!

Schakel ook een recruiter van FYGO in!

Naast het uploaden van je profiel op FysioVacature, kun je deze ook aanbieden bij FYGO. Een recruiter neemt dan jouw cv op in zijn of haar portfolio en zal voor jou op zoek gaan naar leuke(re) uitdagingen die bij jou passen. Bekijk hier wat FYGO voor jou kan doen.

Vind jij het lastig en wil je hulp om je cv op te stellen?

Dan kan je ervoor kiezen om jouw document eerst op te sturen naar een professionele recruiter van FYGO. Hij of zij weet precies waar werkgevers naar zoeken en waarin ze geïnteresseerd zijn. Een recruiter kan je helpen zodat jouw werkervaring indruk maakt op je cv. Je krijgt dan feedback op de lay-out, inhoud en structuur. Deze service is geheel gratis voor de fysiotherapeut, lees hier meer en meld je aan voor de gratis cv-check.

De algemene inhoud van een cv

Alles wat je doet en gedaan hebt is belangrijk in je leven. Je moet je echter afvragen of het ook relevant is voor de functie die je wilt hebben. Noem daarom enkel de details die belangrijk zijn voor de vacature waar je op reageert.

1. Relevante ervaring benoemen

Benoem ook jouw sterke kanten en ervaringen op waar je misschien geen diploma’s van hebt. Als ze bij de vacature passen, zijn ze belangrijk om gezien te worden. Ben je fysiotherapeut en heb je daarnaast ervaring met leidinggeven? Zet dat in je cv. Kom je nog maar net kijken op de arbeidsmarkt, maar heb je al wel ervaring met het geven van voetbaltraining? Noem dit dan ook.

2. Inhoud per onderwerp

In een overzichtelijk cv komen een aantal belangrijke onderwerpen aan bod. Natuurlijk vind je hier informatie over je werkervaring, maar je kunt hier ook de talen noemen die je spreekt of bijvoorbeeld een buitenlandervaring of stage.

3. Profielschets

  • Met een profielschets laat je de werkgever zien wat die van jou kan verwachten.
  • Kijk in de vacature voor trefwoorden die bij jou passen. Kies hieruit de drie belangrijkste en verwerk deze (in je eigen woorden) in je profiel.
  • Vermijd clichés zoals flexibel en teamplayer. Gebruik juist je eigen woorden, die bij jou passen.
  • Laat goed zien wie jij bent als persoon.
  • Herkennen anderen, zoals vrienden en collega’s jou ook in je profielschets? Misschien kunnen ze je aanvullen of helpen iets beter te verwoorden?

4. Werkervaring

  • Noem de naam en de vestigingsplaats van het bedrijf waar je hebt gewerkt. Schrijf ook de functie op die je daar had.
  • Vertel wat je hebt bereikt bij je vorige werkgever. Noem bijvoorbeeld cijfers of zeg iets over onderscheidingen die je gekregen hebt.
  • Laat zien dat je gegroeid bent in je werkervaring. Dit doe je door te laten zien dat je telkens iets nieuws geleerd hebt bij de verschillende werkgevers.

5. Opleiding

  • Zet je meest recente opleiding bovenaan en werk naar beneden, zodat je eerst genoten opleiding onderaan staat.
  • Heb je een diploma behaald? Noem dan de officiële naam van dit diploma en geef ook aan bij welke opleider je deze hebt genoten.

6. Talen (niet alleen voor het buitenland)

  • Maak hier alleen een apart kopje voor als je in ieder geval één vreemde taal redelijk of goed spreekt.
  • Dit is handig voor wanneer je in het buitenland aan de slag zou willen en ook als je in een praktijk aan het werk gaat waar veel anderstalige patiënten worden behandeld.
  • Geef voor iedere taal aan wat je niveau is, zowel mondeling al schriftelijk.

7. Competenties en interesses

Voor veel vakgebieden is het handig om een opsomming te maken van je competenties.

  • Geef per punt aan wat je sterke kanten zijn of welke vaardigheden je beheerst.
  • Geef ook aan welke interesses je hebt. Waar gaat jouw hart als fysiotherapeut sneller van kloppen?
  • Welke studies, cursussen en opleidingen zou je nog graag willen doen? En welke kant wil je je graag verder ontwikkelen?

8. Overig

  • Onder dit kopje kun je alles noemen wat je verder nergens kwijt kunt, maar wat wel belangrijk is.
  • Vermeld hier bijvoorbeeld je sport(en), hobby’s, vrijwilligerswerk en computervaardigheden.
  • Leef je niet teveel uit. Noem enkel de relevante zaken op die iets positiefs zeggen over jou. Het liefste dat wat relevant is voor de fysiotherapie.

Controleren en laten controleren

Een cv maken betekent ook dat je ervoor zorgt dat alles klopt. Foutjes staan slordig en wekken de indruk dat je niet zorgvuldig bent. Voor sommige werkgevers is dit direct een afknapper.

  • Maak gebruik van de spellingchecker van het tekstprogramma wat je gebruikt.
  • Lees je tekst hardop voor, van begin tot eind. Hiermee ontdek je foutjes die de spellingchecker niet ziet.
  • Laat anderen je cv lezen. Laat dit bij voorkeur doen door mensen die je goed kennen, zodat ze je kunnen aanvullen of verbeteren.

Een pdf-bestand is het handigste

Ga je het cv via e-mail versturen of ga je er een uploaden? Maak er dan eerst een pdf-bestand van. Het wil wel eens voorkomen dat een tekstbestand er bij de een anders uitziet dan bij de ander. In een pdf-bestand blijft je opmaak altijd gelijk en daarbij is een pdf-bestand niet eenvoudig door anderen aan te passen.

De bestandnaam aanpassen

Denk ook aan de bestandnaam van je cv als je deze upload. Werkgevers kunnen daar gebruik van maken als ze op cv’s aan het screenen zijn. In de database kijken ze naar de titels om een mogelijke match te maken. Een titel als ‘Myrthe zoekt baan als kinderfysiotherapeut’ valt meer op, dan ‘cv van Myrthe’. Pas de naam van je cv dus aan voor je deze upload of e-mailt.

Is je cv er klaar voor?

Heb je alle bovenstaande punten verwerkt, dan heb je een top-cv!
Als je toch nog even een second opinion wilt, doe dan de gratis cv-check via deze link. Je kunt er je cv uploaden en ook direct digitaal een afspraak maken.