Passende financiering bij een praktijkstart of praktijkovername

Denk je erover een praktijk te starten of over te nemen? Dit doe je in 5 stappen, op jouw manier.

Visie

Een eigen praktijk begint met een visie. Een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken vergroot jouw kansen op een succesvolle eigen praktijk. Met een heldere visie op zorg, krijg je makkelijker steun van partners. Ook het vinden van de juiste praktijk om over te nemen is dan gemakkelijker.

Research

De praktijk die je over wilt nemen, is natuurlijk de praktijk waar jouw visie tot zijn recht komt. Als je dus een interessante praktijk tegenkomt, wil je een zo goed mogelijk beeld van de praktijk krijgen. Doe daarom research: praat met de huidige eigenaar en spar met deskundige partners. Als de match niet direct 100% is, schat dan in of de praktijk op langere termijn wel aan jouw visie voldoet. Ook als je wilt starten met een zogenoemde 0-praktijk is dit een belangrijke stap.
Leg de praktijk die je op het oog hebt ook gerust voor aan de sectorspecialisten van ABN AMRO. Zij begeleiden veel startende fysiotherapeuten en weten waar je op moet letten.

Wat je moet regelen

Als de start als zorgondernemer dichterbij komt, is het goed om een aantal zaken vast te regelen. Daarmee zorg je dat de organisatie van jouw praktijk meteen goed loopt. Hieronder hebben we 5 belangrijke zaken op een rij gezet.

BIG-register

De BIG-registratie is wettelijk verplicht om medische handelingen te verrichten die zijn voorbehouden aan beroepen in het register. Zorg dus voor een registratie in het BIG-register.

AGB-code

Een AGB-code heb je nodig om declaraties in te dienen bij zorgverzekeraars. Ook gebruik je de AGB-code voor het Elektronisch Declaratieportaal (EDP) van VECOZO. Via dit portaal verloopt het meeste declaratieverkeer tussen zorgaanbieders, verzekeraars en zorgkantoren.

Kamer van Koophandel

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel . Als je je registreert in het handelsregister, kies je ook voor een rechtsvorm. Voor starters is dit meestal de eenmanszaak, maar soms is een andere rechtsvorm de betere keuze. Laat je hierover informeren bij de KvK.

Zakelijke bankrekening

Met een zakelijke bankrekening breng je onderscheid aan tussen zakelijke inkomsten en uitgaven en geld dat privé is. Dit is voor elke ondernemer verstandig. Het maakt de bedrijfsadministratie eenvoudiger en transparanter. ABN AMRO heeft hiervoor de Bankrekening Medisch.

Verzekeringen

Bepaal welke risico’s je wilt verzekeren als ondernemer. Zo is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar zijn er ook verzekeringen voor beroepsaansprakelijkheid, voor het personeel dat je in dienst hebt en voor de praktijkinventaris of het praktijkpand.

In het ondernemingsplan beschrijf je de doelen die je met jouw praktijk voor ogen hebt. Met een uitgewerkt ondernemingsplan, waarin ook jouw visie op zorg is verwerkt, gaan de gesprekken over financiering of de overname van een praktijk vaak sneller en gemakkelijker.

Schrijf je ondernemingsplan

In een goed ondernemingsplan staan in grote lijnen de volgende 4 onderdelen beschreven:

  1. Jij als zorgondernemer: jouw persoonlijke kernkwaliteiten en ambities
  2. Jouw praktijk: de missie die je met jouw praktijk hebt en jouw praktijkorganisatie
  3. De zorgmarkt: jouw analyse van de ontwikkelingen op de zorgmarkt
  4. Financieel plan: jouw financiële situatie en de cijfermatige onderbouwing van de plannen

Financiering

Voor de start of overname van een praktijk heb je vrijwel altijd financiering. Daarbij sta je sterker met een ondernemingsplan waarin je ook de financiën in kaart hebt gebracht. Dit maakt het beeld van jouw plannen als ondernemer compleet.
Wil je de financiële kant van een praktijkovername bespreken of sparren over jouw ondernemingsplan? Neem dan vrijblijvend contact op met Charlotte van Laar of Ludo Guns, sectorspecialisten bij ABN AMRO.

Bron: ABN AMRO