Je kunt er ook voor kiezen om een eigen praktijk te starten of om een bestaande praktijk over te nemen. Hiervoor dien je hetzelfde te regelen als wanneer je een zzp-fysiotherapeut zou worden, zoals het inschrijven in de verschillende registers. Daarbij komen natuurlijk ook extra zaken die geregeld moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het huren of kopen van een praktijkruimte of praktijkpand, eventuele contracten met zorgverzekeraars en misschien ook wel het inhuren van personeel!
Start met het schrijven van jouw plan
Begin met het schrijven van je ondernemingsplan, ofwel businessplan. Zo’n ondernemingsplan geeft je inzicht in de haalbaarheid van je eigen praktijk en het perspectief op de lange termijn. Je schrijft dit plan ook voor anderen. Want wanneer je gaat samenwerken, kunnen anderen eenvoudig lezen wat jouw visie en doelstellingen zijn. Moet je straks geld lenen om een praktijk over te nemen? Dan zal de geldverstrekker (een bank) ook graag willen lezen wat je plan van aanpak is.
Maak voor jezelf een uitgebreide checklist
Omdat er nogal wat stappen doorlopen moeten worden en omdat je met deze manier van fysiotherapie bedrijven veel meer verantwoordelijkheden krijgt, is het handig wanneer je een uitgebreide checklist maakt. Beschrijf welke stappen je voor jezelf moet regelen en moet je ook nog onderzoek doen? Waar wil je je bijvoorbeeld vestigen? Aan welke eisen moet je praktijk voldoen? Met welke zorgverzekeraars wil je graag een contract aangaan en sluiten deze zorgverzekeraars nog wel contracten af met nieuwkomers? Onder het kopje “Registers” lees je waar je je allemaal zult moeten registeren.
Daarbij zul je ook moeten overwegen welke verzekeringen je nodig hebt om eventuele risico’s te kunnen dekken.
Het vinden van je praktijk
Zoek je een bestaande praktijk ter overname? Kijk dan eens op Praktijk te Koop en tussen de vacatures van FysioVacature. Op de laatstgenoemde website vind je dikwijls vacatures waar je in loondienst start en op termijn een (deel van een) praktijk kunt overnemen. Ook via FYGO worden regelmatig fysiotherapeuten gezocht die de ambities hebben om een praktijk(aandeel) over te nemen.
Franchisenemer worden?
Wil jij franchisenemer worden? Dan kun je profiteren van de (schaal)voordelen van een grote organisatie. Je bent dan wel iets minder onafhankelijk, maar nog altijd zelfstandig ondernemer. Je kunt je dan laten ondersteunen met bijkomende werkzaamheden van het hebben van een eigen fysiotherapiepraktijk. Denk hierbij aan administratie, marketing, declareren en communicatie. Als franchisenemer kun je vaak ook genieten van inkoopvoordeel.
Rechtsvorm kiezen
Als je een praktijk start, moet je een rechtsvorm kiezen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv), vennootschap onder firma (vof) of maatschap. Kies een rechtsvorm die het best past bij je situatie. Kijk hoe u bijvoorbeeld de aansprakelijkheid wilt regelen, of u met anderen wilt samenwerken en wat voordelig is voor de belastingen. Wanneer je je rechtsvorm hebt gekozen, kun je je inschrijven in het handelsregister.
Het regelen van financiering
Of je nu helemaal zelf start, franchisenemer wordt of een (gedeelte van een) praktijk overneemt, je zult waarschijnlijk altijd financiering nodig hebben. Met jou bedrijfsplan heb je deze natuurlijk al in kaart gebracht en dit maakt het voor de kredietverstrekker makkelijker om aan te geven wat er mogelijk is om jou een financiering te verstrekken.
Verzekeringen
Bepaal welke risico’s je als ondernemer wilt verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), maar ook aan een verzekeringen voor beroepsaansprakelijkheid, voor het personeel dat je misschien in dienst krijgt en voor de praktijkinventaris of praktijkpand.