Met de Zzp-fysiotherapeut bedoelen we de Zelfstandige fysiotherapeut Zonder Praktijk. Want het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen praktijk te starten en je als Zzp-er in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Waarnemer voor praktijken en instellingen
Deze Zzp-fysiotherapeut treedt op als waarnemend fysiotherapeut die praktijken/instellingen ondersteunt tijdens drukte, ziekte of andere vervanging. In deze constructie ben je als fysiotherapeut wel zelfstandig – dus niet in loondienst, via een uitzendbureau of gedetacheerd – en word je dus ingehuurd door de praktijk/instelling waarvan je de patiënten gaat behandelen.
Bepaal je tarief
Bij aanvang spreek je een tarief af met de praktijk/instelling. Dat kan een uurtarief zijn maar ook een percentage van de omzet die je gaat maken en daarbij natuurlijk ook een eventuele kilometervergoeding. Bedenk goed dat je zelf je premies, pensioenfonds, registraties, scholingen en dergelijke moet voldoen. Je tarief moet dus voor jou kostendekkend zijn om je beroep uit te oefenen, te kunnen leven en te sparen voor later.
Acquisitie van klanten
Omdat er momenteel voldoende vacatures voor fysiotherapeuten openstaan en er relatief weinig vrije fysio’s beschikbaar zijn, is de acquisitie redelijk makkelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een account aanmaken op FysioVacature, je inschrijven als Zzp-fysiotherapeut en kun je eenvoudig de vacatures filteren waarvoor een freelancer wordt gevraagd.
Verplicht
- Ingeschreven in het BIG-register
- Ingeschreven in de KvK als zelfstandige fysiotherapeut
- Aangemeld bij een kwaliteitsregister en een geschillencommissie
(mogelijk bij het KNGF of zzp-erindezorg.nl) - Aanmelden bij het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa)
Facultatief maar zeker aan te raden
- Ingeschreven in een kwaliteitsregister
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
- Rechtsbijstandverzekering
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Extra toegevoegde waarde
- Deelnemend aan een netwerk, zoals ParkinsonNet, Schoudernetwerk etc.
- Een of meerdere verbijzonderingen (Manueeltherapeut, Kinderfysiotherapeut, etc.)
Modelovereenkomsten
Er zijn twee, door de belastingdienst, goedgekeurde modelovereenkomsten
Deze overeenkomsten zijn geldig tot 8 maart 2027
U en uw opdrachtgevers kunnen deze overeenkomst gebruiken voor het werken buiten loondienst. De opdrachtgever hoeft dan geen loonheffingen in te houden en te betalen, zolang er volgens de overeenkomst gewerkt wordt.
Meer weten over deze modelovereenkomsten
Kijk hiervoor dan op deze pagina van de Belastingdienst.
Arbeidsrelaties en handhaving door de Belastingdienst
Met ingang van 1 januari 2025 geldt het handhavingsmoratorium niet meer. Dat betekent dat de Belastingdienst weer de normale regels gaat hanteren. Vanaf 1 januari 2025 hanteert de Belastingdienst weer de normale regels. Dit betekent dat ze geen aanwijzingen meer geven. Stellen ze schijnzelfstandigheid vast? Dan kunnen ze dus direct correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes opleggen.
Ze kunnen vanaf 1 januari 2025 ook weer met terugwerkende kracht naheffen. Maar nooit verder terug dan 1 januari 2025. Tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of als een aanwijzing niet is opgevolgd. In dat geval kunnen ze naheffen tot 5 jaar terug.
Bereid u goed voor
Het is belangrijk u zich voorbereidt op het einde van het handhavingsmoratorium. Weet hoe ze handhaven en controleer regelmatig of er sprake is van loondienst.
Weet hoe ze handhaven
In het Handhavingsplan arbeidsrelaties, tranche 2024 kunt u lezen welke handhavingsinstrumenten ze inzetten. Ze hanteren daarbij de uitvoerings- en handhavingsstrategie van de Belastingdienst. Die gaat ervan uit dat burgers en bedrijven bereid zijn uit zichzelf fiscale regels na te leven, zonder dwingende en kostbare acties van de Belastingdienst.
Controleer regelmatig of er sprake is van loondienst
Kwam u bij het begin van de werkzaamheden samen tot de conclusie dat er géén sprake is van loondienst? Controleer dan regelmatig of dat nog steeds zo is. Want de manier waarop u samenwerkt, kan in de loop van de tijd veranderen. En dan is er misschien wél sprake van loondienst.
Voorkomen van schijnzelfstandigheid
Het moet voor werknemers en werkgevers duidelijk zijn wanneer iemand als zzp’er werkt of in loondienst. Wanneer iemand als zzp’er werkt, maar eigenlijk in loondienst is (schijnzelfstandigheid) dan lopen opdrachtgever en werkende risico’s. Daarom heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een keuzehulp gemaakt om dit te controleren.
Wat de gevolgen zijn van loondienst leest u bij: Werken in loondienst – wat zijn de gevolgen?
Meer weten over Zzp’ers in de zorg?
Bekijk dan het minicollege van de VvAA hieronder